Nyitólap Regisztráció
Keresés
OK
ENG  HUN
EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont
Itt jár: Nyitólap
Az EIT ICT Labs bemutatása

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology, EIT) létrehozásával az Európai Unió célja az úgynevezett "tudásháromszög" egységesítése, vagyis az egyetemek, a kutatóintézetek és a vállalatok tevékenységének összehangolása, lökést adva ezzel az európai innovációnak.

 

A szakmai munka tudás- és innovációs közösségek (Knowledge and Innovation Communities, KIC) keretében valósul meg, mely az egyetemek, kutatóintézetek és az üzleti szféra partnerségén alapuló stratégiai innovációs hálózat megalkotását jelenti. Az EIT a KIC-ek felállításával az innovációs tevékenységek menedzsmentjének referenciamodelljét szándékozik kialakítani.

 

2009 decemberében három KIC-et hoztak létre, melyek a klímaváltozással (Climate-KIC), az energetikával (KIC InnoEnergy), valamint az infokommunikációval (EIT ICT Labs) foglalkoznak.

 

Az EIT ICT Labs bemutatása


Az EIT ICT Labs célkitűzései


Az EIT ICT Labs modellül is szolgál a többi már működő, és a jövőben induló KIC számára. Az EIT ICT Labs missziója az, hogy Európát a világ vezető innovátorai közé emelje az információs és kommunikációs technológiák terén (Information and Communication Technologies – ICT) az oktatás, kutatás és üzleti szféra szoros integrációjával. Ezt a missziót az úgynevezett innovációs paradoxon hívta életre: habár Európa erős az ICT kutatásokban, számos régióval szemben alulmarad a kutatási eredmények gyakorlatba ültetése, üzleti kiaknázása során. Ezért a közösség innovációs erőfeszítései nem korlátozódnak műszaki K+F tevékenységre, hanem az oktatás-kutatás-üzlet hármasságát figyelembe véve valósulnak meg.

 

Az EIT ICT Labs működési területe


Az EIT ICT Labs úgy kívánja fokozni Európa innovativitását, hogy országokon átívelő programokkal és intézményekkel integrálja az eddig egymástól elszigetelten működő felsőoktatást, kutatást és vállalkozásfejlesztést. Az EIT ICT Labs célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik a technológiai és üzleti szaktudásukra támaszkodva, sikeresen tudják termőre fordítani az európai kutatóintézetekben létrehozott kutatási eredményeket.

 

Az EIT ICT Labs tagjai és szervezeti felépítése 


Az EIT ICT Labs struktúrájának legfelsőbb szintű szakmai központjai a nemzeti csomópontok, azaz a „node-ok" (egyetemek, kutatóintézetek és ICT vállalatok lokális hálózata, konzorciuma) és az általuk működtetett „co-location center-ek", amelyek egy helyen integrálják a node tagjainak oktatási, üzleti és kutatási tevékenységeit, megvalósítják az EIT ICT Labs célkitűzéseit és programjait. 2014-ben hét teljes jogú node, azaz Berlin, Eindhoven, Helsinki, London, Párizs, Trento és Stockholm az EIT ICT Labs tagja. Valamennyi helyszín co-location center-ként is funkcionál. A hét teljes jogú csomópont mellett Madrid és Budapest társult tagjai a szervezetnek (EIT ICT Labs Budapest Associate Partner Group), emellett az EIT ICT Labs egy brüsszeli irodát is működtet. 


A konzorcium számtalan, világszinten is meghatározó egyetemet, kutatóintézetet és vállalatot tömörít. A fő partnerek a következők: Aalto University, Alcatel-Lucent, CWI Amsterdam, Cisco Systems, GE Health Care, Telekom Innovation Laboratories, German Research Center for Artificial Intelligence, Ericsson, Fraunhofer Institute, SAP, Philips, Novay Research Institute, Nokia, NIRICT – Netherlands Institue for Research on ICT, Royal Institute of Technology, Institut Mines-Télécom, INRIA, Orange, SICS – Swedish Institute of Computer Science, Siemens, Telecom Italia, TNO, TU Berlin, Université Paris Sud, UPMC Sorbonne Universités és VTT – Technical Research Centre of Finland.

 

 

Az EIT ICT Labs bemutatása

 

 

 

HÍREK
View all
RSS 
2014
jún. 24
Tizenkét tudományterület közel húsz doktorandusza vett részt az első kreatív workshopon
2014
jún. 22
Digitális tananyaggal képzik a jövőben az informatikusokat a három vezető hazai képzésen - sajtóközlemény
2014
jún. 5
Egymilliárdos hazai forrás több mint 700 milliós EU-s támogatást vonzott az ELTE-re és a Műegyetemre
2014
jún. 4
Sikeresen lezajlott az Infokommunikáció és Innováció című projektzáró konferencia június 3-án
2014
máj. 23
Outreach-ösztöndíjak az EIT ICT Labs nyári iskoláira
ESEMÉNYEK
View all
RSS 
2014
jún. 19
Doktorandusztalálkozó és kreatív workshop
2014
jún. 3
Infokommunikáció és Innováció
2014
máj. 30
TechShow 2014
2014
máj. 22
Üzleti fókuszú innovációs tevékenységek menedzselésének módszertana és gyakorlata - workshop II.
2014
máj. 22
Tiszteletbeli doktori címet kap dr. Horváth Zoltán, az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont igazgatója


Impresszum

Oldaltérkép

Kapcsolat